ran-berkovich-rLXU8ajlQ9Q-unsplash.jpg

Developeři věří v oživení trhu letos na jaře

Vážení čtenáři, milí klienti,

v anketě ČTK se na nejistotě, kterou postupně vystřídá oživení a ke konci roku zřejmě i postupné snížení úrokových sazeb hypoték, shodli developeři. Na realitní trh dopadlo zejména zvyšování úrokových sazeb hypotečních úvěrů. Některé etapy výstavby proto pozastavil mj. největší rezidenční stavitel Central Group. Ještě začátkem roku 2023 očekával trh velkou nejistotu, na jaře se ale u rezidenčního trhu podle odborníků předpokládá oživení.

„Jedná se tradičně o jedno z nejsilnějších prodejních období, navíc občané již překonají současný šok z energetické krize, inflace a celkové nejistoty, a to podpoří jejich chuť pořídit si nové bydlení nebo bezpečně investovat,“ sdělil mluvčí Central Group Ondřej Šťastný. Ten dodal, že boom prodeje nových bytů přinese snížení úrokových sazeb hypoték a jejich přiblížení k úrovni tří procent, což by mohlo nastat v letech 2024 a 2025.

Generální ředitel Ekospolu Evžen Korec míní, že zásadně ubudou především velké státní zakázky. Méně investovat budou i soukromé firmy, což se týká i bytové výstavby, řekl. Bude existovat mnohem větší boj společností hlavně o velké stavební zakázky a doba, kdy měly stavební firmy nasmlouvány kapacity na mnoho měsíců dopředu, definitivně skončila, odhaduje Korec.

K developerským společnostem, které chtějí krizi prostavět, patří např. UDI Group. Ředitelka strategie firmy Marcela Fialková uvedla, že v České republice společnost mimo jiné dokončí svůj logistický park na dálnici D1 a nejspíše začne budovat bytové věže vedle obchodního centra Lužiny v Praze. „Krize je vždy příležitostí pro nákup vhodných pozemků a pro výstavbu. Na nákupy jsme letos uvolnili rekordní sumu čtyři miliardy korun,“ konstatovala Fialková. Developerský trh podle developerů oživí pokles hypoték, jenž se očekává v druhé polovině roku 2023. „Do té doby se možná trh do určité míry přizpůsobí, někteří lidé budou muset čerpat hypoteční úvěry s krátkými fixacemi, jiní najdou cestu formou zástavy jiné nemovitosti,“ uzavřel Adam Greguš, analytik JRD.

 

autor článku: Mgr. Petr Jezdinský (s využitím Central Group, Ekospolu, UDI Group, JRD a ČTK)

Předchozí článek Další článek