christopher-burns-8KfCR12oeUM-unsplash.jpg

Stavební práce i materiál nadále zdražují

Vážení čtenáři, milí klienti,

špatně dostupné stavební materiály a nedostatek vhodných pracovníků ženou ceny ve stavebnictví neustále vzhůru. To je špatná zpráva nejen pro veřejné investory financující potřebnou infrastrukturu, nýbrž také pro všechny zájemce o vlastní bydlení. Výrazně si totiž připlatí. Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu vzrostly ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví v meziroční komparaci o 21,7 procenta. Ceny stavebních prací se dokonce meziročně zvýšily o 13 pct.

Situace ve stavebnictví je aktuálně velmi nepředvídatelná. Ceny rostou tak rychle, že co platilo ještě před týdnem, v současnosti už platit nemusí. Týká se to hlavně cen, které stavební firmy nejsou schopné držet déle než několik týdnů.

Nedostatek volných kapacit ale vede k tomu, že firmy nabízí volné termíny až za mnoho měsíců. V takovém případě ale nikdo nedokáže říct, kde se v té době budou ceny pohybovat. Pro investora je tak jakékoliv uzavření smlouvy nyní spíše sázkou do loterie. Jistotu nemají ani ti, kteří smlouvy už uzavřeli, a to včetně velkých veřejných investorů. Firmy, které v minulosti vyhrály výběrové řízení s cenou hodně na hraně, raději zaplatí smluvní pokutu za vypovězení smlouvy, než by riskovaly ještě větší ztrátu realizací zakázky za nyní nereálnou cenu. Velký problém však mají i občané, kteří chtěli letos zahájit stavbu vlastního bydlení. Každé zdržení zásadně prodražuje výstavbu, u rodinného domu to může být i o stovky tisíc korun měsíčně. Zatímco ještě loni by stavba menšího rodinného domu (bez pozemku) vyšla investora na pět milionů korun, letos za stejný rozsah prací a použití stejných materiálů zaplatí o milion korun více. A to už je poměrně zásadní problém, který mnohým rodinám překazí naplnění snů o vlastním bydlení.


autor článku: Mgr. Petr Jezdinský (s využitím Ekospolu a Hypoindex)

Předchozí článek Další článek