c-dustin-91AQt9p4Mo8-unsplash.jpg

Stavebnictví ještě více zpomalí v polovině roku

Vážení čtenáři, milí klienti,

kvůli vysoké inflaci a úrokovým sazbám lidé nebudou mít chuť investovat do vlastního bydlení a raději se budou pouštět pouze do drobných rekonstrukcí. Negativní predikce pro rok 2023 mají jak firmy zaměřující se na pozemní stavitelství, tak společnosti věnující se převážně inženýrskému stavitelství. Oba sektory očekávají propad trhu o více jak 4 procenta. Toto zjištění vyplývá z Kvartální analýzy českého stavebnictví Q3/2022, kterou zpracovala analytická společnost CEEC Research.

Obavy u stavebníků vyvolává zejména neustále rostoucí inflace a kolísavé ceny stavebních materiálů. „Ty již od minulého roku téměř znemožňují domluvit se s dodavateli na pevných podmínkách dopředu. Vloni byla v jednu dobu extrémně drahá ocel, pak zateplovací vata a beton, nyní je to plast,“ popsal turbulentní změny na trhu Tomáš Kaláb, ředitel developerské společnosti KALÁB.

Protože stavební materiál tvoří majoritní složku celkové ceny nemovitosti, jeho vysoké ceny vedou k prodražení a ke zpoždění staveb. Problém tak pociťují všechny segmenty stavebnictví, ať už se jedná o velké developery či firmy působící v odvětví technického zařízení budov.

„Letos rozhodně očekáváme celkový pokles stavebního trhu. Už nyní vidíme u projekčních firem snížení poptávky po velkých zakázkách. Myslíme si, že se tento trend přelije i do dalších odvětví,“ potvrdil Karel Vlach ze společnosti Enbra, která se zaměřuje na prodej a servis otopné techniky či projekční zakázky.

Důvodem těchto negativních prognóz je mimo již zmíněných vlivů i rozpočtová politika státu. „Na stavebním trhu dojde k útlumu ve všech segmentech zejména kvůli vysokým úrokovým sazbám, které aktuálně způsobují, že hypotéky jsou prakticky na nule,“ uzavřel Petr Přichystal ze společnosti Lomax.

 

autor článku: Mgr. Petr Jezdinský (s využitím CEEC Research a Hypoindex.cz)

Předchozí článek Další článek