pexels-pixabay-264507.jpg

Kotvu uzavřela na minimálně dva roky rekonstrukce

Vážení čtenáři, milí klienti,

obchodní dům Kotva uzavřela rekonstrukce, která potrvá dva roky. V nižších patrech vzniknou luxusní obchody a ve vyšších pro změnu kanceláře. Promění se rovněž okolí Kotvy, např. zmizí současný vstup do potravin. Sedmipodlažní budova s celkovou plochou 28.000 m2čtverečních byla otevřena v roce 1975.

Podoba obchodního domu by měla zůstat v zásadě stejná. Zásadní změny čeká interiér Kotva již po rekonstrukci nebude pouze obchodní dům. Vzniknou kanceláře, obchody s potřebnou občanskou vybaveností ale zůstanou zachovány. V sedmém patře pak bude restaurace s terasou. Zmizí současný vstup z náměstí Republiky do prodejny Albert v podzemí Kotvy. Vybudován bude nový, má mít kruhový tvar a bude na jiném místě. Upraven bude i prostor u vstupu z druhé strany směrem do Jakubské ulice.

Obchodní dům Kotva byl otevřen v roce 1975 jako příklad luxusního československého obchodního domu. V době uvedení do provozu byla Kotva pátý největší obchodní dům v Evropě s prodejní plochou 22.160 metrů čtverečních, který dokázal díky 2 000 zaměstnancům obsloužit až 75.000 zákazníků denně.

Obchodní dům patří mezi tzv. druhou generaci českých obchodních domů. Stavba na půdorysu propojených šestihranů vznikala podle návrhu architektů Věry Machoninové a Vladimíra Machonina a bývá považována za jednu z nejvýznamnějších českých staveb první poloviny 70. let.

 

autor článku: Mgr. Petr Jezdinský (za využití Pražského deníku a ČTK)

Předchozí článek Další článek