leohoho-QL7KdXdcfWA-unsplash.jpg

Nových bytů dle Českého statistického úřadu přibývá, nepokryjí ale poptávku u velkých měst

Vážení čtenáři, milí klienti,

počet nových bytů v České republice v posledních deseti letech postupně roste. Podle dat ČSÚ se za prvních sedm měsíců uplynulého roku v ČR dostavělo 20.925 bytů, tj. tedy o 56 procent více než v roce 2013 a o 16 procent více než v roce 2018. Obdobný nárůst statistici evidují i u zahájené výstavby. Developeři a někteří experti přesto opakovaně uvádějí, že bytová výstavba v České republice „silně pokulhává“. Podle realitních odborníků, které ČTK oslovila, existuje nedostatek bytů zejména ve velkých městech a jejich okolí, kam se lidé stěhují z menších sídel. Přestože v metropoli podle ČSÚ počet nových bytů v posledních deseti letech postupně rostl, nesplňuje podle expertů ideální limit 10.000 zkolaudovaných bytů ročně.

„V České republice je na první pohled dostatek bytů a domů. Na druhý pohled však zjistíme, že se často nachází v místech, kde občané nechtějí bydlet. Mladí lidé se po studiích ve velkých městech často již nechtějí vracet do menších měst a vesnic. Rostoucí věk dožití zase vede k tomu, že se nemovitosti ze starších generací později dostávají k mladším generacím. V jedné širší rodině je tak často potřeba řešit bytovou situaci ve čtyřech různých generacích," sdělil ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Větší stavební aktivita je dle ředitele v oddělení nemovitostního poradenství společnosti Deloitte Petra Hány vždy v největších českých městech a jejich přilehlém okolí, jako jsou Praha a Středočeský kraj. Naopak nejnižší je v odlehlých oblastech a v post-průmyslových regionech, ve kterých spíše ubývá obyvatelstvo, a kde jsou ceny realit průměrně nižší. V těchto oblastech je poptávka po bydlení nízká. Investice do nového bydlení se zde proto nevyplatí. „Zatímco z periferních regionů dlouhodobě odcházejí obyvatelé do měst, zástavba tam zůstává. Relativně klesající poptávka ze stran domácností a fixní nabídka nemovitostí vedou k tomu, že ceny nemovitostí v regionech s nízkým indexem atraktivity jsou pod reprodukční náklady stavebních prací," uzavřel Hána. Naopak ve velkých městech je poptávka vysoká.

 

autor článku: Mgr. Petr Jezdinský (s využitím ČSÚ a ČTK)

Předchozí článek Další článek