047-KL-Mjolk-Administrativni-Budova-12-202248641-Panorama-64dbaf660f242.jpg

Grand Prix Architektů za rok 2023 obdrželo sídlo společnosti Kloboucká Lesní

Vážení čtenáři, milí klienti,

Grand Prix Architektů - Národní cenu za architekturu pro rok 2023 získalo sídlo lesnické společnosti Kloboucká Lesní v obci Bylnice ve Zlínském kraji. Autorem stavby je studio mjölk architekti, konkrétně Jan Mach, Jan Vondrák a Filip Cerha. Sídlo zmíněné firmy je transparentním objektem plným skla, dřeva a volného prostoru. Ceny ve 30. ročníku soutěže pořádané Obcí architektů se předávaly v pražském Veletržním paláci. Cenu za celoživotní dílo obdržela Zdeňka Vydrová, architektka a urbanistka, dlouholetá městská architektka Litomyšle a posléze i Tišnova.

„Vítěz Grand Prix ukazuje výjimečně vysokou kvalitu architektury zvláště v kontextu vesnice. Jednoduchý jazyk budovy konstrukce rámu ve tvaru A je decentní a elegantní, využívá materiály z přírody, vzduch, vodu, dřevo... stejně jako úspěchu architektů tleskáme i filantropickým záměrům klientů,“ sdělila předsedkyně poroty, architektka Amanda Leveteová.

V kategorii rekonstrukce cenu dostala obnova objektu historických městských jatek v Ostravě, z nichž vznikla galerie současného umění PLATO Contemporary Art Gallery. Rekonstrukce je prací polských architektů Roberta Konieczného, Michała Lisińského a Doroty Skóraové. V téže kategorii porota ocenila rovněž rekonstrukci kostela Nanebevzetí Panny Marie v Oseku a obnovu barokní kaple svatého Václava v Praze Suchdole.

V kategorii Novostavba cenu dostaly komunitní bytový dům pro seniory Křenovice, Vinařství přátelé Pavlova, základna technických služeb v Praze Lysolajích a bytový dům Bratislavská 52 v Brně. Jako šetrná stavba byla oceněna revitalizace školy Českobrodská v metropoli, v kategorii urbanismus má cenu lávka v Litomyšli, v kategorii krajinářská architektura a zahradní tvorba porotci ocenili park na Moravském náměstí v Brně.

Jako nejzdařilejší interiér ocenili edukační centrum České filharmonie v Praze a cenu v kategorii architektonický design, drobná architektura a výtvarné dílo v architektuře byl oceněn KVIFF.TV park, tedy pavilon, který postavili pro různá setkávání a debaty pořadatelé karlovarského filmového festivalu v místě a čase jeho konání. 

Fota oceněných staveb si můžete prohlédnout na webových stránkách: https://www.grandprixarchitektu.cz/grand-prix-architekt-2023/

 

autor článku: Mgr. Petr Jezdinský (s využitím webu Grand Prix Architektů a ČTK)

Předchozí článek Další článek