kajetan-sumila-bxaqUeVIGHU-unsplash.jpg

Stavbami roku 2023 se staly Štvanická lávka, nemocniční pavilon a sportovní hala

Vážení čtenáři, milí klienti,

Štvanická lávka v Praze, pavilon péče o rodinu v nemocnici Pelhřimov nebo multifunkční sportovní hala Kapka ve Vsetíně získaly v uplynulém 31. ročníku soutěže Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství titul Stavba roku 2023. Výherce porota vybírala z 38 nominací. Tradičně se soutěžilo také v Zahraniční stavbě roku, prvenství si odnesl tunel Milochov na trati mezi Žilinou a Púchovem na Slovensku. Osobnostmi stavitelství a architektury se v uplynulém ročníku soutěže stal architekt Josef Pleskot a projektant Vladimír Janata.

Oceněním v podobě křišťálové lahve se může pyšnit rovněž bytový dům Oáza v Liberci, medicínské centrum Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni, kompetenční centrum společnosti Baumit v Brandýse nad Labem nebo lávka v Litomyšli. Porotce si ale získala též rekonstrukce kostela svaté Markéty v Jaroměřicích nad Rokytnou, návštěvnické centrum rodinného pivovaru Bernard v Humpolci, stavební úpravy Červeného kostela v Olomouci, dostavba Nejvyššího kontrolního úřadu v Praze či rekonstrukce tramvajové vozovny Slovany v Plzni. Dalším oceněným projektem bylo centrum současného umění Epo1 v Trutnově.

Na Štvanické lávce v metropoli spojující Holešovice s Karlínem porotci ocenili trvanlivost konstrukce, která je podle nich oproti standardu více než dvojnásobná. V případě pavilonu péče o rodinu v Pelhřimově to pak byl např. povrch fasády, který se pod dopadem slunečních paprsků proměňuje. Centrum současného umění Epo1 v Trutnově se porotcům zalíbilo díky jeho geniu loci, který vychází z původně průmyslového rázu projektu.

V soutěži tradičně hlasuje taktéž veřejnost. Letos se zapojilo více než 118.000 občanů. Prvenství v České republice udělili bytovým domů Mýtka ve Staré Boleslavi. Ze zahraničních staveb si cenu veřejnosti odneslo letiště Saint Louis v Senegalu. Při slavnostním večeru bylo předáno také množství zvláštních cen, a to např. od ministerstva pro místní rozvoj nebo ministerstva průmyslu a obchodu. Za MMR ji získala výstavba nového univerzitního kampusu v Ostravě na Černé louce, za MPO pak městský okruh Křimická na Karlovarsku a administrativní budova Kloboucká lesní ve Zlínském kraji.

 

autor článku: Mgr. Petr Jezdinský (s využitím webů o architektuře a ČTK)

Předchozí článek Další článek