jocke-wulcan-0Q7yLkGSHpA-unsplash.jpg

Stavebnictví brzdí podle analytiků vysoké náklady

Vážení čtenáři, milí klienti,

za poklesem červencové stavební produkce stojí nízký počet zakázek, který je způsobený nejistotou investorů ve výnosnost nových projektů. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK. Podle nich vysoké hypoteční úvěry, inflace, nedostatek pracovních sil a rostoucí finanční náklady na výstavbu zdražují developerskou výstavbu, což vede ke snížení poptávky. Ceny realit tak přestaly růst, z tohoto důvodu řada investorů přehodnotila nebo odložila nové projekty.

„Problémem stavebnictví zůstávají nízké zakázky, za nimiž můžeme vidět nejenom tlak na omezování, resp. přesměrování investic, nýbrž i vysoké ceny stavebních materiálů. Ty sice na první pohled už nerostou, avšak zůstávají vysoké v porovnání s dobou, ve které byly dříve dohadované zakázky naplánované. Ostatně slabší zájem stavět se jasně zrcadlí ve výsledcích producentů stavebních materiálů,“ řekl hlavní ekonom banky Creditas Petr Dufek. Hlavní překážkou pro další výstavbu jsou i dlouhodobě vysoké hypotéky. Např. v červenci  činila podle Hypomonitoru České bankovní asociace průměrná úroková sazba u nových hypoték 5,8 procenta, což je nejnižší hodnota od loňského srpna. Podle analytika a ekonoma Komerční banky Martina Gürtlera povede snížení úvěru k opětovnému nárůstu cen imobilií. „Řada developerů navíc vlivem slabé poptávky omezila výstavbu. Omezená nabídka nemovitostí se tak podle všeho jen tak nezlepší. S ohledem na délku povolovacího řízení v České republice vše ukazuje na skutečnost, že po poklesu hypotečních sazeb a oživení poptávky po nemovitostech začnou jejich ceny opět rychle růst,“ doplnil Gürtler.

Zlepšení situace podle analytiků do konce letošního roku nelze očekávat. To lze očekávat až příští rok 2024, kdy vyjde nový stavební zákon. Ten má mj. např. zkrátit stavební povolovací procesy. U tzv. jednoduchých staveb bude povolení vydáno do 30 dnů ode dne podání žádosti. Ostatní stavby bude stavební úřad muset posoudit do 60 dnů ode dne podání žádosti. „Rovněž budou zahájeny úvahy o snižování úrokových sazeb. Díky tomu bude moci akcelerovat nová stavební produkce. Kapitálově silnější společnosti s tímto vývojem počítají, takže se v některých případech do projektů pouští dříve, protože je třeba počítat s časovým zpožděním mezi zahájením a dokončením výstavby,“ uzavřel ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

 

autor článku: Mgr. Petr Jezdinský (s využitím ČTK)

Předchozí článek Další článek