pexels-nataliya-vaitkevich-6863183.jpg

Snížením sazby DPH na 12 procent se od 1. 1. 2024 zlevní byty

Vážení klienti, milí čtenáři,

snížená sazba DPH by se měla týkat bytů o méně než 120 m2. Průměrně by pak podle oslovených developerů měly byty zlevnit přibližně o 250.000 korun. Někteří developeři začali se změnou ceníku již nyní, nižší daň by se ale do kupních cen měla promítnout až po Novém roce. Snížení sazeb o tři procenta se vyjma zdravotních prostředků a potravin dotkne také právě bydlení. Konsolidační balíček ale současně počítá rovněž se zvýšením daně z nemovitostí, a to o 1,8násobek.

„Ceny s 12% DPH, tedy s 3% úsporou, účtujeme všem kupujícím již od počátku září, kdy jsme změnili všechny naše ceníky. To u průměrně velkého pražského bytu o velikosti 70 metrů čtverečních ušetří kupujícím na dani kolem čtvrt milionu korun. Smlouvu na nový byt je možné uzavřít už teď, ale platba ceny proběhne v dohodnutých splátkách až po 1. lednu, od kdy má už platit nový zákon,“ prohlásil předseda představenstva Central Group Dušan Kunovský. Podobným způsobem bude postupovat také Finep nebo Penta Real Estate. Podle vedoucího prodejů Penty Real Estate Jana Kalaše se snížení daně automaticky promítne do finální ceny. „Neplánujeme ale zlevňování bytů. Stavíme většinu bytů ve vysokém standardu, ve výjimečných lokalitách. V tomto prémiovém segmentu existuje stále dostatek zájemců o koupi, kteří akceptují nabízené ceny,“ doplnil Kalaš. Cenu nových bytů v návaznosti na změnu daně hodlají snižovat švédská Skanska Residential nebo finský developer YIT Stavo. Snížení ceny by podle developerů také mohlo vést k dalšímu oživení trhu s nemovitostmi. „Věříme, že tento krok pomůže k oživení trhu s novými nemovitostmi, výrazněji se na něm podepíše ale až citelnější snížení úrokových sazeb hypoték,“ shrnula de facto ředitelka marketingu a komunikace ve Skanska Residential Markéta Vildomcová.

 

autor článku: Mgr. Petr Jezdinský (s využitím Central Group, Finep, Penta Real Estate, Skanska Residential, YIT Stavo a ČTK)

Předchozí článek Další článek