krisztina-papp-_wkrWd5o8sA-unsplash.jpg

Developerské mixed-use projekty jsou u developerů a občanů stále více populárnější

Vážení čtenáři, milí klienti,

v České republice se začínají stavět tzv. mixed-use projekty, které v sobě kombinují kanceláře, obchody, bydlení a sociální a rekreační prostory. Mezi takové projekty patří např. pražský Slovanský dům, plánovaná přestavba pražského paláce Savarin nebo brněnského Dornychu. Podle poradenské investiční společnosti Colliers je ale ČR na druhou stranu s výstavbou těchto komplexů oproti zahraničí pozadu. Důvodem je podle ní dlouhý proces povolování staveb. Colliers tyto informace sdělila v tiskové zprávě.

„Pro nájemce kanceláří je atraktivní nabídnout svým zaměstnancům veškerou vybavenost v blízkosti pracoviště, pro obchody a gastronomii je zase výhodou koncentrace potenciálních zákazníků na jednom místě. Když se k tomu přidá navíc i kultura a bydlení, je to pro uživatele ideální kombinace,“ řekl analytik Colliers Josef Stanko.

V České republice se podle jeho názoru staví pouze zlomek mixed-use komplexů oproti zbytku Evropy. „Např. v sousedním Polsku v tuto chvíli evidujeme více než 60 mixed-use komplexů v různých fázích,“ dodal analytik.

Díky své funkcionalitě představují komplexy se smíšeným využitím ideální součást takzvaných patnáctiminutových měst, uvedla Colliers. Hlavní myšlenkou tohoto trendu je podle ní nabídnout obyvatelům práci a nezbytné služby, jako je například zdravotní péče, vzdělávání, nákupy, gastronomie i zábava, v dosahu 15 minut chůze nebo jízdy na kole od místa bydliště. Koncept vznikl v roce 2016 a jeho autorem je francouzsko-kolumbijský univerzitní profesor na pařížském Institutu podnikového řízení Carlos Moreno. Obdobné projekty lze najít např. i v Utrechtu, kde by každý obyvatel měl mít veškeré nutné služby v dosahu čtvrthodiny.

 

autor článku: Mgr. Petr Jezdinský (za použití Colliers a ČTK)

Předchozí článek Další článek