sandy-millar-u1KG_wZTnkg-unsplash.jpg

Pět procent Čechů staví nebo se chystá stavět rodinný dům

Vážení čtenáři, milí klienti,

více než polovina Čechů, Moravanů a Slezanů na podkladě statistik plánuje změnit svou bytovou situaci nebo ji aktuálně mění. Nejčastěji plánují odkoupit realitu či rekonstruovat své stávající bydlení. Současná náročná národohospodářská situace se projevuje v poklesu realizovaných novostaveb, počet občanů, kteří teď staví rodinný domek, poklesl ve srovnání s loňským rokem zhruba na čtvrtinu. Další čtyři procenta respondentů však stavbu plánují v následujících letech. Ve snaze ušetřit náklady roste podíl práce vlastními silami a počet staveb v úsporném standardu. Tato zjištění vyplývají z empirického šetření, které pro společnost Wienerberger provedl Ipsos.

Pořád platí, že vlastní bydlení je sen typický pro mnoho Čechů. Přestože aktuální ekonomická situace investorům nenahrává stejně jako v posledních letech, kdy se dobré podmínky pro investory odrazily i v extrémní poptávce po vlastním bydlení, z průzkumu je zřejmé, že lidé o své bytové situaci stále uvažují jako nad životním milníkem. Do dalších měsíců se lze proto dívat s optimismem jako na měsíce postupné stabilizace.

Většina obyvatel ČR přitom žije v bytech, typicky s 3-5 pokoji. U menších bytů převládá nájemní bydlení, u větších pak vlastnické. 43 procent Čechů, Moravanů a Slezanů pak podle statistiky žije v rodinných domech, obvykle se 4 – 6 pokoji a v osobním vlastnictví. V domech je také častější soužití dvou a více generací, zatímco v případě bytů přibývá lidí žijících o samotě – ti tvoří necelou pětinu.

Rodinné domy mají totiž potenciál se stát investicí s dlouhodobou perspektivou, která rodině zajistí bydlení i do budoucna. Obzvláště při použití kvalitních materiálů a prvotřídní práce představuje nemovitost trvalou hodnotu, zatímco v nájmu občané žijí typicky spíše přechodně.

 

autor článku: Mgr. Petr Jezdinský (s použitím Ipsos, Wienerberger a Hypoindex.cz)

Předchozí článek Další článek