max-van-den-oetelaar-SsV4Ck4GISU-unsplash.jpg

Stavební materiály ještě zdraží, lze očekávat propad prodejů

Vážení čtenáři, milí klienti,

ceny stavebních materiálů dále porostou. Podle prodejce stavebnin Pro-Doma se může letošní růst průměrně pohybovat od pěti do deseti procent.  Společnost současně čeká, že se bude stavět nejméně bytů a domů za deset let, což bude pro trh znamenat propad prodeje materiálů průměrně o 20 procent. Zástupci firmy tyto informace uvedli na setkání se žurnalisty.

Ceny stavebních materiálů rostly od druhé čtvrtiny roku 2021 a za loňský rok zdražily v  meziroční komparaci průměrně o 18 pct. Skokový nárůst některých materiálů přišel v únoru a březnu po začátku invaze Ruska na Ukrajinu. Ve zbytku roku ceny mírně klesaly nebo stagnovaly. Situace na trhu se stavebninami je velmi turbulentní a přináší věci, které v České republice nikdy nebyly. Převis nabídky nad poptávkou nastartuje cenovou válku.

Stagnaci cen materiálů potvrzuje i statistika společnosti ÚRS CZ, zabývající se sledováním stavebních zakázek či tvorbou rozpočtů pro stavby, kterou vlastní největší český prodejce stavebnin DEK. Podle ní loni v prosinci ze 124 sledovaných druhů materiálů stoupla cena u 46 materiálů (například u kameniva o 5,3 procenta) a u 19 druhů klesla (např. ocel profilová zlevnila o 2,4 procenta). Firma Pro-Doma doplnila, že mj. kvůli drahým hypotečním úvěrům, energiím, vysoké inflaci i práci se letos bude stavět nejméně za deset let. Proto dojde k propadům prodejů. V loňském roce od jara do podzimu rovněž některé z materiálů na trhu chyběly. Prodejci nakupovali do zásoby, nebo dostávali určité komodity i na příděl. Aktuálně je situace už bez problémů.

 

autor článku: Mgr. Petr Jezdinský (s využitím Společností Pro-Doma, ÚRS CZ a ČTK)

Předchozí článek Další článek