pexels-anete-lusina-4792494.jpg

Trend rekonstrukcí nepolevuje

Vážení čtenáři, milí klienti,

trend obliby rekonstrukcí bytových prostor nepolevuje, ba právě naopak. V loňském roce na ně totiž bylo vydáno 14,7 tisíce stavebních povolení, což znamená, že tvořily až 46 procent z celkového počtu povolení. Generální ředitel Wienerbergeru Kamil Jeřábek očekává, že trend rekonstrukcí bude i dále stoupat. Investoři tak mohou ochránit nejen našetřené peníze před inflací, nýbrž navíc zhodnotit svou realitu.

Přestože trh hlásí ochlazení poptávky po stavebních materiálech, zejména u střešních tašek zaznamenáváme pokles znatelně nižší. Zřejmým důvodem je neodkladná potřeba některých oprav, a to jak rozsáhlejšího charakteru, tak i těch menších, které nevyžadují stavební povolení, ale také vzrůstající trend rekonstrukcí již od dob covidu.

Značnou roli hraje skutečnost, že finanční náklady na rekonstrukci se pohybují v řádu statisíců a lidé tak své úspory často investují právě do rekonstrukce bydlení, aby je ochránili před inflací a navíc tak zhodnotili svou nemovitost.

U bytových budov počet vydaných stavebních povolení na rekonstrukce poslední tři roky stabilně rostl. V roce 2022 bylo vydáno 31 967 stavebních povolení na bytové prostory, ze kterých rekonstrukce tvořily 46 % (14 695 povolení).

Meziročně je ve srovnání s rokem 2021, kdy ekonomiku ovlivňovala především covidová pandemie a související opatření, znát mírný pokles o 3,6 %, což je ale mělčí propad než v případě nové výstavby (- 7,9 %). V roce 2021 stoupl zájem o rekonstrukce o 7 procent a o rok dříve to bylo o 5,4 %, takže i přes kolísání v roce 2022 Wienerberger sleduje v segmentu rekonstrukcí bytových budov vzestupný trend. Ten letos bude podle Kamila Jeřábka pokračovat.

Stavební trh v roce 2023 čeká postupná stabilizace. Přestože podmínky pro zahájení novostavby aktuálně investorům nenahrávají, vlastní bydlení je stále životním snem řady Čechů, Moravanů a Slezanů.

 

autor článku: Mgr. Petr Jezdinský (s použitím Wienerberger a Hypoindex.cz)

Předchozí článek Další článek