abhinav-anand-2s8WnAoNwR4-unsplash.jpg

Pojetí návrhu EU na renovace budov je dle vlastníků domů direktivní a nereálné

Vážení čtenáři, milí klienti,

předseda Občanského sdružení majitelů domů (OSMD) Milan Krček považuje schválený návrh směrnice na podporu renovací budov v Evropské unii za nereálný a aktivistický. Podle jeho názoru se jedná o bezprecedentní zásah do práv především  privátních vlastníků nemovitostí. Podle schváleného návrhu by obytné budovy měly do roku 2033 dosáhnout minimálně energetické náročnosti třídy D, což může podle Krčka vyvolat i paniku a způsobí to další nárůst cen stavebních materiálů i prací. Sdělil to ČTK.

Obytné budovy by měly podle návrhu Evropské unie do roku 2030 dosáhnout minimálně třídy energetické náročnosti E a do roku 2033 pak třídy D, a to na stupnici od A do G, přičemž G označuje 15 procent energeticky nejnáročnějších budov daného členského státu. O finálním znění právního předpisu ještě bude Evropský parlament (EP) jednat s členskými státy. Krček napsal jménem OSMD otevřený dopis českým europoslancům, aby pro směrnici nehlasovali. „Je to další megalomanská vize klimatických aktivistů, která udělá více škody než užitku,“ myslí si šéf OSMD, které v současnosti sdružuje přibližně 3 000 členů. Jsou zejména  majiteli nájemních bytových domů, v drtivé většině prvorepublikových a starších staveb. Před rokem 1 900 bylo postaveno 26 procent domů vlastněných členy OSMD.

V České republice bylo podle sčítání z roku 2021 přes 200.000 obydlených bytových domů a 1,7 milionu rodinných domů. Krček upozornil na skutečnost, že největší problémy se budou týkat starší zástavby, přičemž podle zákona o hospodaření energií domy postavené před rokem 1947 nyní nemusí mít průkaz energetické náročnosti budovy. „U mnoha starých budov nebude vůbec možné některé věci provádět. Jak chcete obalit polystyrenem secesní dům se zlacenými prvky na fasádě? To je absurdní,“ prohlásil Krček. Doplnil, že EU tímto dává zhruba osm let na renovaci zhruba 35 až 40 procent všech budov v unii.

Finanční prostředky na renovace mají jít primárně z evropských fondů. Podle Krčka bude sice možné využít dotací, ale jejich přidělení trvá a ne každý se k nim dostane. Odhadl, že komplexní renovace pětipatrového rohového činžovního domu z roku 1912 v Praze vyjde zhruba na 25 milionů korun. Navrhovaná revize směrnice o energetické náročnosti budov má za cíl snížit emise, vytvořit nová pracovní místa, omezit energetickou závislost na ruských fosilních palivech i snížit účty za energie. Budovy jsou v unijním bloku podle Evropské komise zodpovědné za 40 procent spotřeby energie a za 36 procent emisí skleníkových plynů.

 

autor článku: Mgr. Petr Jezdinský (s využitím Evropské komise, OSMD a ČTK)

Předchozí článek Další článek