pexels-maria-orlova-4947857.jpg

V Praze se před prázdninami otevřela nová pasáž

Vážení čtenáři, milí klienti,

naše metropole je spolu s Paříží a Bruselem místem s vysokým počtem pasáží. V hlavním městě jich existuje víc než sto, aktuálně přibyla jedna nová. Pasáž spojující Biskupský dvůr a Těšnov v Praze 1 dostala podle České agentury pro standardizaci oficiálně jméno pro profesoru Vladimíru Listovi, propagátorovi technických norem.

Předseda Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (dále i jako „ÚNMZ“) Viktor Pokorný a generální ředitel České agentury pro standardizaci (dále i  jako „ČAS“) Zdeněk Veselý slavnostně otevřeli Listovu pasáž. Původní těšnovská pasáž dostala jméno po prof. Vladimíru Listovi.

Významný český elektrotechnický inženýr a vysokoškolský pedagog tak konečně získal důstojné připomenutí svého přínosu českému průmyslu. Není přitom náhodou, že Listova pasáž se nachází v blízkosti sídla ÚNMZ a Agentury ČAS. Byl to totiž právě Vladimír List, kdo se významně zasloužil o vznik systému Československých technických norem i o to, že již od dvacátých let minulého století hrálo Československo významnou roli v mezinárodních normalizačních institucích.

Jak už bylo řečeno v úvodu, je Praha královnou průchodů a pasáží. Byť průchozí domy mají i jiná města, česká metropole jich má spolu s Paříží a Bruselem nejvíce. Říká se ostatně, že slovo pasáž přinesl do českého slovníku Jan Neruda, to když v novinách popisoval nabité dojmy z Paříže. Byť je jich v Praze stále hodně, mnoho jich bohužel v současné době zůstává zavřených.

 

autor článku: Mgr. Petr Jezdinský (s využitím Hypoindex.cz, CZECHCRUNCH a NAŠE PRAHA)

Předchozí článek Další článek